Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ (1963 - 1995)

Τη δεκαετία του 1980 είχε ήδη γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα ανασύστασης του Λαυρεωτικού Σιδηροδρόμου. Ο καταργημένος σιδηροδρομικός διάδρομος έπαψε πλέον να αποτελεί ένα γραμμικό δημόσιο οικόπεδο και βάσει του νεοπαγούς τότε Ρυθμιστικού Σχεδίου [Νόμος 1515 (ΦΕΚ Α 18 - 18.02.1985] περί Ρυθμιστικού Σχεδίου και προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας) ξεκίνησε να προστατεύεται ως συγκοινωνιακός διάδρομος που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής από τα Μεσόγεια έως τον Λιμένα Λαυρίου. Η ίδια βούληση της Πολιτείας διατυπώθηκε και κατά το έτος 2014 στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής [Νόμος 4277 (ΦΕΚ Α 156 - 01.08.2014) περί Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής].

Αρχείο ΣΦΣ

Επίσης η Πολιτεία, εκτός από το σφάλμα της κατάργησης της παλαιάς γραμμής, αναγνώρισε και την ιστορική και αισθητική αξία των κτιρίων του Λαυρεωτικού Σιδηροδρόμου και  με την ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/286/4645 από 08.01.1996 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B 85 - 12.02.1996) περί χαρακτηρισμού ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης των κτιρίων των σταθμών του Αττικού Σιδηροδρόμου και ορισμού ζώνης προστασίας τους 15 μ. περιμετρικά από το καθένα, χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης τα κτίρια των σταθμών και ορίστηκε ζώνη προστασίας τους 15 μ. περιμετρικά από το καθένα.
listedmonuments.culture.gr

Αρχείο ΣΦΣ

Αναλυτικότερα, χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία τα παρακάτω κτίρια με τα υπάρχοντα εξαρτήματά τους, γιατί αποτελούν αξιολογότατα κτίρια με νεοκλασικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας στον τομέα αυτό:
  1. Σταθμός Γέρακα
  2. Σταθμός Κάντζας
  3. Σταθμός Παιανίας (Λιόπεσι)
  4. Σταθμός Κορωπίου
  5. Σταθμός Μαρκόπουλου
  6. Σταθμός Κερατέας
  7. Σταθμός Θορικού
  8. Σταθμός Λαυρίου
  9. Καφενείο Σταθμού Λαυρίου
  10. Υπνωτήρια προσωπικού στο Λαύριο
  11. Σπίτι Αρχιεργάτη στο Λαύριο.
  12. Σταθμός Δασκαλειού που εκτός από ιστορικό διατηρητέο μνημείο χαρακτηρίστηκε και ως έργο τέχνης γιατί τα επί μέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του προσδίδουν τον χαρακτήρα του έργου τέχνης.

Αρχείο ΣΦΣ